Etichete

, , , , , , ,

50 de umbre ale unui caz relevant pentru situaţia din România

50 de umbre ale unui caz relevant pentru situaţia din România

Eliberarea condiţionată a lui Gigi Becali, anunţată de apropiaţii săi pentru 31 martie 2015, pune capăt unei perioade de aproape doi ani în care proprietarul Stelei a făcut eforturi uriaşe, cuprinzând o gamă foarte variată de metode, pentru a ieşi anticipat din închisoare. Condamnat, în total, în trei speţe diferite, la opt ani de temniţă, dar urmând să execute doar trei ani şi jumătate din cauza legislaţiei din România, Gigi Becali a utilizat toate mijloacele – mai puţin evadarea – pentru a scurta şi mai mult perioada petrecută după gratii.

De la orchestrarea unor campanii de presă pentru a obţine graţierea până la marţea neagră din Parlament, de la publicarea unor cărţi până la simularea unor boli grave, de la aducerea unor autobuze cu călugări până la decizii la limita legii date de anumiţi magistraţi şi la implicarea Patriarhiei Tomisului, de la ameninţări şi acuzaţii aduse justiţiei până la invocarea lui Dumnezeu, evenimentele s-au succedat într-un ritm susţinut. În final, aceste zbateri au dat roade şi judecătorii Tribunalului Medgidia au decis eliberarea anticipată a lui Gigi Becali, considerând că acesta „şi-a acceptat pedeapsa“. Recursul procurorilor se judecă la Curtea de Apel Constanţa în ultima zi a acestei luni, dar este, susţin avocaţii şi prietenii lui Becali, ca şi respins.

Urmăriţi zbuciumul ultimelor 22 de luni din viaţa lui Gigi Becali.

Condamnările, tentativa de fugă, atacul călugărilor

11 februarie 2013: Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl condamnă definitiv pe Gigi Becali la 3 ani de închisoare cu supendare, găsindu-l vinovat de sechestrare de persoane. Instanţa stabileşte pentru Becali un termen de încercare de opt ani.

19 mai 2013: În noaptea dinaintea pronunţării sentinţei în procesul privind schimbul de terenuri cu MApN, Gigi Becali încearcă să părăsească ţara. E oprit de poliţişti pe Aeroportul Otopeni, dus la Judecătorie şi înştiinţat că are interdicţia de a pleca din România într-un caz de înşelăciune şi abuz în serviciu în cazul Avicola Iaşi.

gigicumascatii20 mai 2013: Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl condamnă definitiv pe Gigi Becali la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pe cinci ani într-un nou dosar, constatându-i vinovăţia în schimbul de terenuri de pe urma căruia a fost prejudiciat Ministerul Apărării Naţionale. Pentru că Becali fusese deja condamnat într-o altă speţă, ICCJ stabileşte contopirea pedepselor şi anularea suspendării în cazul sentinţei din februarie. Conform legii, latifundiarul urmează să execute pedeapsa mai mare – trei ani cu executare. Pentru că, la data condamnării, are 55 de ani, Becali nu beneficiază de reducerea la o treime a pedepsei.

În aceeaşi speţă, Victor Babiuc, ministrul Apărării la data comiterii infracţiunilor, a fost condamnat pentru abuz în serviciu la doi ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pe cinci ani. De asemenea, generalul Dumitru Cioflină, fost şef al Marelui Stat Major, a fost şi el condamnat pentru abuz în serviciu la doi ani închisoare cu interzicerea unor drepturi pentru cinci ani.

4 iunie 2013: Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl condamnă pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în „Cazul Valiza“. Cei 1,7 milioane de euro destinaţi fotbaliştilor de la „U“ Cluj sunt confiscaţi. În acelaşi dosar, Teia Sponte e condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Victor Piţurcă – la un an de închisoare cu suspendare.

becali in curtea inchisoriiaugust 2013: Un autobuz cu călugări de la Muntele Athos descinde la Jilava, unde aceştia fac o slujbă în cinstea lui Becali. Peste o sută de monahi de la Muntele Athos semnează o petiţie către Traian Băsescu, cerându-i preşedintelui să-l graţieze pe Becali, pe care-l numesc „fratele nostru“. În cel puţin alte două situaţii, grupuri de călugări de la Muntele Athos îl vizitează pe condamnat fie la Jilava, fie la Rahova.

26 noiembrie 2013: Curtea de Apel Bucureşti respinge contestaţiile depuse de avocaţii lui Becali şi dispune definitiv ca, ţinând cont de numeroasele condamnări, să se aplice un spor de pedeapsă. Conform Codului Penal din România, pedepsele primite de Gigi Becali nu se cumulează, ci se contopesc, iar justiţia adaugă un spor de 6 luni la cea mai grea dintre condamnările primite. Se stabileşte definitiv, aşadar, ca Gigi Becali să execute 3 ani şi 6 luni de închisoare, după ce primise, în total, trei condamnări cu un total de 8 ani după gratii.

articolul 75 eliberare conditionata

De asemenea, Curtea de Apel respinge cererile avocaţilor şi stabileşte ca Gigi Becali să-şi ispăşească pedeapsa în regim semideschis. Conform descrierii oficiale a regimului semideschis de detenţie, deţinuţii se pot deplasa neînsoţiţi şi pot presta diverse activităţi ÎN INTERIORUL închisorii. Imediat după această sentinţă, Becali anunţă că s-a îmbolnăvit grav.

Lupta pentru regim deschis. Adierea libertăţii: marţea neagră

in duba7 decembrie 2013. Deşi magistraţii Curţii de Apel Bucureşti deciseseră prin sentinţă definitivă ca deţinutul Gigi Becali să aibă în închisoare regim semideschis, judecătorul delegat de la Penitenciarul Jilava îi acordă latifundiarului încarcerat o derogare, comutând pedeapsa la regim deschis. Conform legislaţiei, deţinuţii care au regim deschis pot presta diverse activităţi, fără a fi supravegheaţi, ÎN AFARA penitenciarului. La ora la care judecătorul delegat îi acorda regim deschis lui Becali, acesta nu îndeplinea niciunul dintre criteriile legale pentru a primi înlesnirea. Conform legii, regimul deschis li se aplică persoanelor condamnate la închisoare pentru cel mult un an (Becali era condamnat la trei ani şi şase luni). În mod excepţional, judecătorul delegat poate dispune încadrarea unor condamnaţi la un regim de executare imediat inferior ca grad de severitate. Schimbarea regimului se face doar dacă persoana condamnată a avut o conduită foarte bună şi a făcut eforturi de reintegrare.

10 decembrie 2013.  După o noapte în care pun la cale lovitura în birouri bine închise, parlamentarii încearcă să adopte mai multe legi şi amendamente care, printre altele, consfinţesc amnistierea şi graţierea infractorilor condamnaţi pentru fapte de corupţie. Printre beneficiarii acestui pachet legislativ se numără şi Gigi Becali, el însuşi parlamentar USL pe listele liberalilor. În urma protestelor vehemente ale întregii societăţi civile din România şi a reacţiei dure a Occidentului, tentativa parlamentarilor eşuează şi eliberarea infractorilor se amână.

Boala, vindecarea şi plimbările la Academia lui Hagi

30 decembrie 2013. Gigi Becali începe demersurile pentru a i se întrerupe executarea pedepsei, anunţând că este grav bolnav şi trebuie să se trateze în străinătate. Sunt invocate probleme la coloana vertebrală, deţinutul se prezintă în faţa instanţelor cu un guler cervical iar avocatul său, Bogdan Vlad, avertizează că, dacă nu e eliberat de urgenţă, Becali va paraliza. Deţinutul dă recital în sala de tribunal, strigând la judecători că e condamnat doar la închisoare, nu la moarte şi că nu vrea să paralizeze. Reprezentanţii lui Becali supralicitează şi anunţă că acesta ar fi suspect şi de tuberculoză. Curtea de Apel respinge cererea, considerând că nu e vorba de vreo afecţiune serioasă.

becali bolnav
Câteva luni mai târziu, în permisia petrecută acasă, în Pipera, Becali declară în faţa camerelor video: „Acum, voi ce credeaţi, că eu o să vin în cărucior, cu gâtul rupt? E hernie cervicală, aia o am de 30 de ani!”.
Medicul Mihai Onciu, şeful Medicinei Legale Constanţa care a refuzat să semneze expertiza medico-legală favorabilă lui Becali, acuză că INML a făcut presiuni asupra sa. Conducătorii instituţiei îi fac medicului Onciu plângere la Parchet, chiar dacă evaluarea sa se dovedeşte corectă.

Primăvara 2014. Posturi de televiziune, ziare şi site-uri pornesc o campanie prin care se încearcă forţarea unei decizii de graţiere a lui Gigi Becali. În momentul apoteotic al campaniei, mama deţinutului face apel la preşedintele ţării. Traian Băsescu respinge presiunile şi refuză să semneze decretul.
Victor Ponta, candidat PSD la preşedinţie, intervine şi acuză justiţia pentru condamnarea lui Gigi Becali: „Dacă aş fi ministrul Justiţiei, aş propune preşedintelui acest lucru (n.r. – graţierea), dar nu sunt, este o decizie care aparţine ministrului Justiţiei. Noi am căzut în nebunia asta în care toată lumea trebuie să stea la închisoare. Ar trebui să ne gîndim la beneficiul societăţii: ce e mai important, să îl ţin în închisoare sau să fie liber“. Ponta sugerează că-i va graţia pe Becali şi Gică Popescu dacă românii îl aleg şef al statului la alegerile din noiembrie.

gigi la academia hagi29 aprilie 2014. După ce i s-a respins solicitarea de a fi eliberat pe caz de boală, Gigi Becali se însănătoşeşte, cere şi obţine de la conducerea Penitenciarului Poarta Albă dreptul de a ieşi în afara închisorii. Gică Hagi face cerere la Penitenciar pentru trimiterea unor deţinuţi care să muncească la Academia sa de fotbal, iar Becali e detaşat acolo. În nişte imagini obţinute de postul Romania TV, latifundiarul apare plimbându-se în incinta Academiei Hagi la costum, cu mâinile la spate, însoţit de un mic alai. Imediat după difuzarea acestor secvenţe, baza sportivă se transformă într-o fortăreaţă. Accesul este restricţionat, nici măcar părinţii copiilor care sunt legitimaţi acolo nu mai au dreptul de a intra. Se află că, în interiorul bazei, Becali are birou, acces nelimitat la telefon şi îndeplineşte sarcina de „supraveghetor“. Surse ProSport susţin că „Becali stă toată ziua la cafele cu oamenii de la baza lui Hagi”.

12 mai 2014. Becali primeşte o permisie, merge acasă şi, în cimitirul din Pipera, dă interviuri lângă mormântul părinţilor. Contestă vehement deciziile Justiţiei, spune că pătimeşte nevinovat, acuză statul român că i-a ucis sufletul. Întors la Penitenciarul Poarta Albă, primeşte o sancţiune din partea conducerii. O contestă însă în instanţă şi are câştig de cauză.

Voi spune public, chiar dacă acum sunt în sistem judiciar: aici este nedreptate! (…) Altă problemă ce a rezolvat puşcăria. M-a educat emoţional. Nu mă mai interesează emoţional, mă interesează numai ce produce bani. Ce o omul? Nimic! Statul mi-a omorât spiritul. Tot ceea ce am să fac va fi pentru spiritul meu şi pentru oameni: bani… şi mai departe.
Gigi Becali, 12 mai 2014

11 septembrie 2014. Gigi Becali cere şi obţine de la Judecătoria Medgidia – acelaşi loc unde s-a decis acum şi eliberarea sa – o nouă uşurare a pedepsei: să poată merge la Academia Hagi fără a fi însoţit şi, de asemenea, să se deplaseze la biserică fără supraveghetor. Arhiepiscopia Tomisului îi sare în ajutor şi anunţă că-i pune la dispoziţie o maşină care să-l ducă şi să-l aducă de la slujbe.

Cărţile, laudele. Libertatea

9 noiembrie 2014. Apare prima carte care-l are trecut pe copertă drept autor pe Gigi Becali: „Muntele Athos, patria Ortodoxiei“. Jurnalistul Radu Alexandru, de la vice.com, concluzionează, după ce citeşte volumul apărut în 9.000 de exemplare, că „să-i spui acestei risipe de copaci carte e ca şi cum i-ai spune sculptură abstractă unui muc scos cu unghia“.

decembrie 2014. Apare cea de-a doua carte semnată de latifundiar: „Becali şi Steaua“.

Crăciun 2014. Conducerea Penitenciarului Poarta Albă îi acordă lui Gigi Becali o vacanţă de o săptămână.

gigi-becali in duba15 februarie 2015. Gigi Becali trimite către conducerea Penitenciarului Poarta Albă o cerere pentru a i se permite să producă o nouă carte, „Becali Parlamentul Europei şi parlamentul României“ – conform propriei exprimări din misiva publicată de jurnalistul Alexandru Vărzaru pe site-ul vice.com. Dintr-un om care, pe când era liber, se lăuda că oboseşte când citeşte mai mult de o jumătate de pagină, deţinutul Becali se transformă, după gratii, într-un scriitor sârguincios, la un pas de a îndeplini criteriile ca să intre în Uniunea Scriitorilor (unde e nevoie să scrii trei cărţi pentru a deveni membru). El cere, într-o scrisoare adresată comandantului Penitenciarului, să i se permită accesul într-un spaţiu special, unde să aibă liniştea necesară ca, timp de opt ore pe zi, să compună o nouă operă literară.

Potrivit legii nr. 275/2006, privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare, în cursul procesului penal, la art. 76, alin 1, litera f se prevede posibilitatea ca pedeapsa să fie redusă ca urmare a elaborării unei lucrări ştiinţifice publicate. Pentru a fi luat în considerare de instanţă, respectivul text trebuie să aibă, aşadar, o valoare ştiinţifică. Comisia Naţională pentru Eliberare Condiţionată a considerat că textele lui Becali întrunesc această calitate.

6 martie 2015. Magistraţii Tribunalului Medgidia acceptă cererea de eliberare condiţionată a lui Gigi Becali la un an şi nouă luni de la încarcerarea sa. Cererea latifundiarului are suportul total al Comisiei Naţionale pentru Eliberare Condiţionată. Judecătorii de la Tribunalul Medgidia motivează că Becali „nu e recidivist, a fost stăruitor în muncă şi disciplinat pe perioada detenţiei, a dat dovezi temeinice de îndreptare, în sensul că a acceptat pedeapsa care i-a fost aplicată, starea de detenţie apreciind-o ca un purgatoriu de la viaţa materială şi la cea spirituală“.

Instanţa s-a arătat impresionată de felul în care a muncit condamnatul, dar şi de calitatea lucrărilor publicate. Dosarul întocmit de Comisie pentru Becali este unul excepţional: „A fost recompensat de 11 ori, n-a refuzat participarea la activităţi şi programe. Cele trei sancţiuni disciplinare aplicate i-au fost anulate de către instanţă prin hotărâri definitive, ceea ce face să nu aibă nicio sancţiune disciplinară“. Concluzia judecătorilor: perioada petrecută în detenţie a fost „suficientă pentru ca funcţia şi scopul pedepsei să fie atinse“, iar conduita deţinutului confirmă „dobândirea capacităţii concrete de mobilizare şi responsabilizare, în sensul reintegrării sale licite în societate“.

8 martie 2015. Procurorii contestă decizia Tribunalului Medgidia şi recursul urmează să se judece la Curtea de Apel Constanţa pe 31 martie. Apropiaţii lui Gigi Becali anunţă însă că eliberarea sa este iminentă. „Probabil că la începutul lui aprilie va ieşi din închisoare. Oricum, va fi acasă până de Paşte!“, dă asigurări Viorel Păunescu, prieten al latifundiarului condamnat.

recurs curtea de apel cta