Etichete

, , , , , , ,

alin_petrache_mediaÎnainte să ajungă în Hall of Fame, Octavian Bellu a învăţat cum e să fii jos de tot. Îşi aminteşte că, în copilărie, cădea, se julea, se dădea cu puţin pământ şi se ridica. În viaţă, a plecat la drum tot de la firul ierbii. A avut şi două servicii, s-a trezit ani la rând la ora 4:00 ca să ajungă la liceul agricol din Valea Călugărească, a învăţat să meargă cu tractorul, şi-a luat permis (“tractorist agricol, nu rutier!”).

Să cazi, să te ridici

În meseria de dascăl, a plecat de la subsol. Negocia cu meşterii de la atelier să-i facă porţi de handbal pentru copii la educaţie fizică. Umplea conserve cu nisip, ca să-şi poată ţine orele şi să înveţe elevii cum vine treaba cu aruncarea greutăţii la atletism. Apoi se ducea să priceapă cum se face vinul (“trebuia să supraveghem copiii să nu cadă în teascurile mari, numai dacă băgai capul puţin, din cauza mirosului puternic, puteai să cazi”), cum se copilesc plantele, cum se îngrijesc butaşii.
Aşa erau vremurile. N-aveai încotro. De voie, de nevoie, a fost şi profesor de biologie, şi de istorie, că aşa era la ţară, nu erau cadre didactice suficiente. A ascultat şi Rolling Stones, şi Uriah Heep, şi Janis Joplin, a dat şi spectacole de gimnastică prin comune, să-şi completeze veniturile de student, iar sătenii îi dădeau porumb şi pepeni.
La Deva a ajuns după ce gimnastica românească se julise rău. Bela Karoly fugise din ţară şi nimeni nu-şi imagina, în 1981, că mai exista “va urma”. “Faci şi tu ce poţi”, i-au spus când a plecat acolo. Şi a făcut. 23 de medalii olimpice. Hall of Fame. Peste 300 de medalii la Olimpiade, Mondiale şi Europene. Desemnat oficial, de World Record Academy, cel mai de succes antrenor din istoria sportului.

Lupii, bătrâni şi tineri, din PSD

Merituosul fost rugbyst Alin Petrache nu a căzut niciodată. Nu l-a lăsat tăticul, domnul Adrian Petrache, cel despre care Traian Băsescu spunea în 2005 că, alături de Alexandru Bittner, conducea din umbră “mafia personală a lui Adrian Năstase”. Colega Mirela Neag, de la “Gazeta sporturilor”, a relatat ieri cum şi-a început cariera în administraţie Petrache junior, în 2001. Cu un telefon dat secretarului de stat de la Ministerul Tineretului şi Sporturilor de către Petrache-tatăl, cel care s-a arătat iritat de ideea că fiul său ar putea să intre în sistem pe alt post decât cel de director. A fost nevoie ca Însuşi Adrian Năstase să dea atunci Hotărâre de Guvern, ca birocraţia să fie învinsă, iar copilul să primească un loc potrivit cu calităţile sale. Aşa erau vremurile, nu se putea suplimenta schema de directori la Complexul “Lia Manoliu” chiar de oricine…
Dar asta a fost atunci, demult. Alin n-a avut nevoie decât de acest mic impuls iniţial. S-a înscris în PSD, sedus de “ideologia puternică”. A făcut un master la Colegiul Naţional de Apărare. Este atât de bun, încât instituţiile statului nu l-au mai lăsat să le părăsească, odată ce-au pus mâna pe el. A ieşit preşedinte al federaţiei de rugby. Meritele deosebite l-au impus şi în partid, care l-a numit, mai întâi, subsecretar de stat al urmaşei MTS, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. Aceeaşi pricepere deja confirmată l-a propulsat în Parlament, unde în 2012 “s-a ales” deputat pe listele PSD.

Înapoi, la Bellu şi Lipă

Alin Petrache a fost ales joi preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. A primit 143 de voturi, scor zdrobitor comparativ cu contracandidaţii săi, Octavian Bellu, 33 de voturi, şi Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare din istoria olimpiadelor, 21 de voturi.
Prea multe n-ar mai fi de spus. Acum, că a mai făcut un pas înainte în carieră, Alin Petrache, prietenul premierului Victor Ponta, vorbeşte despre medaliile pe care le va obţine România peste doi ani, la Olimpiada de la Rio. Aici, însă, să vezi bizarerie!, partidul nu-l mai poate ajuta. Ca să nu cadă, el şi tot sportul românesc, va fi nevoie de ajutorul celor care ştiu cu ce se mănâncă performanţa. Adică înapoi, la Bellu, magistrul celei mai productive fabrici de campioane din lume, şi Lipă, managerul celei mai importante grupări sportive din ţară…