Etichete

, , , , ,

colaj-teoria-conspiratiei-soros

Habar n-aveam, acum aproape şase ani, când îl sunam pe profesorul universitar Florin Tudose, medic psihiatru şi şeful secţiei Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucureşti, că aveam să fac un interviu despre tema campaniei pentru alegerile parlamentare din România anului 2016. Profesorul nici măcar n-a mai apucat, din păcate, să vadă drama unui popor bolnav la cap. La propriu. Bietul om avea să moară pe 12 octombrie 2014, în urma unui infarct. Doi ani mai târziu, asmuţiţi de mafioţi fără scrupule, românii se luptă cu propriile fantasme: Soros, trădătorii de neam, birocraţii de la Bruxelles, cabala mondială decisă să ne fure ţara.

În ianuarie 2011, apelul meu l-a prins pe regretatul profesor la Oradea, în aeroport. M-a rugat să revin câteva ore mai târziu, se pregătea să urce în avion. Spre seară am avut o convorbire care azi mi se pare de-a dreptul uimitoare.
Îl sunasem pentru o temă aparent nişată şi banală: sesizasem că în societatea românească şi, deopotrivă, în fotbal, tema predominantă este complotul. „Duşmanii ne poartă pică“, întotdeauna „cineva“ ne vrea răul. Auzi asta peste tot: de la vecini, în colţul străzii; de la oamenii de afaceri; de la politicieni; de la manelişti, în cântecele lor; de la sportivi; din presă. Eşti, practic, sub un permanent asediu al complotiştilor, din toate părţile.

Profesorul mi-a dat atunci o serie de veşti proaste. Boala, după studiile făcute de cadrele didactice ale Facultăţii de Psihiatrie, împreună cu studenţii, afecta în acel moment circa o treime din populaţie. Este incurabilă, pentru că pacienţii refuză tratamentul – ei nu se consideră bolnavi. Mediul online favorizează şi încurajează acest tip de paranoia, dar această circumstanţă agravantă vine pe un teren deja pregătit: nivel foarte scăzut de educaţie, lipsa obişnuinţei de a gândi şi de a ne asuma răspunderea propriilor fapte.

Am selectat, mai jos, pasajele din interviu în care Florin Tudose mi-a vorbit despre problemele generale constatate de el la nivelul poporului român.
Citiţi-le. Poate vă vor oferi un răspuns la uimirea că enormităţi precum „Cioloş, omul lui Soros”, „sorosistii vor să pună mâna pe ţară“, „ne-au făcut sclavi“, „străinii ne-au transformat în colonie“ etc.

Domnule doctor Florin Tudose, cum priveşte un specialist această modă existentă în societatea românească, de a vedea peste tot comploturi?
Problema asta e un sport naţional la români. La capitolul ăsta putem organiza liniştiţi, în fiecare an, Cupa Mondială, Campionatul European şi pe cel Balcanic, fără teama de a le pierde. Studiile noastre arată că peste 30 la sută dintre români sunt gata, în orice moment, să creadă în orice fel de teorie a conspiraţiei. Din păcate, acest fel de a gândi e întreţinut în special de media electronică. Pe internet găseşti tot felul de site-uri gata să susţină astfel de teorii.

„E ca şi cum ai crede că desfaci cu o cheie fixă orice şurub. Chiar dacă el e rotund, pătrat sau altfel. Numai cineva leneş şi prost apelează la aceeaşi explicaţie pentru orice situaţie în care e pus. Acest fenomen apare şi pentru că, în ţara asta, nimeni nu e învăţat să–şi asume răspunderea.“
Florin Tudose, medic psihiatru

„E triumful gândirii leneşe“

De ce apare acest tip de gândire?
E triumful gândirii leneşe. E mai comod aşa. E ca şi cum ai crede că desfaci cu o cheie fixă orice şurub. Chiar dacă el e rotund, pătrat sau altfel. Numai cineva leneş şi prost apelează la aceeaşi explicaţie pentru orice situaţie în care e pus. Acest fenomen apare şi pentru că, în ţara asta, nimeni nu e învăţat să-şi asume răspunderea. Ne ascundem de răspundere. Alţii sunt, întotdeauna, de vină, niciodată noi.

Există o clasificare medicală a fenomenului?
Această viziune, în care toţi complotează, îţi doresc răul, vor să te distrugă, se numeşte delir de persecuţie. E vorba de idei de relaţie. Adică tot ceea ce se întâmplă are legătură cu tine. Te pui într-o poziţie geocentrică în raport cu restul lumii. Universul se învârte în jurul tău. Aşa se construieşte celebrul sindrom paranoic.

 „Această viziune, în care toţi complotează, îţi doresc răul, vor să te distrugă, se numeşte delir de persecuţie. E vorba de idei de relaţie. Adică tot ceea ce se întâmplă are legătură cu tine.“

Florin Tudose, medic psihiatru

Cum se poate ieşi din aşa ceva? Se poate smulge singur pacientul din cercul vicios? E nevoie de intervenţia medicului?
Nu există scăpare! Psihiatrii nu intervin niciodată decât la cererea pacientului. Iar aceşti pacienţi nu vor apela niciodată la medic. Vor prefera, întotdeauna, să creadă în teoria conspiraţiei. Sigur că, la orice analiză serioasă, această obsesie nu stă în picioare, dar ei nu-şi doresc să fie demontată. Pentru că aceste idei sunt prevalente. Adică apar mereu, domină şi modifică tot sistemul de gândire a subiectului respectiv.

30
la sută dintre români suferă de obsesii legate de teoria conspiraţiei, după estimările medicilor psihiatri

Reclame