Etichete

, , , , , ,

Steaua retrogradată, meciurile Steaua-Viitorul 2-5 şi Dinamo-Viitorul 2-3 anchetate imediat, iar cei vinovaţi – pedepsiţi exemplar (retrogradarea echipelor şi excluderea din viaţa sportivă a blatiştilor, indiferent că sunt jucători, antrenori, conducători sau patroni). Acestea sunt singurele măsuri prin care Mircea Sandu, şeful FRF, poate demonstra acum, la aproape un sfert de secol după preluarea puterii în fotbalul românesc, că s-a schimbat şi vrea într-adevăr ordine.
Mircea Sandu încearcă zilele acestea o operaţiune de imagine care seamănă mai degrabă cu o manevră disperată de eschivare din calea organelor de anchetă. Împins de la spate de o iniţiativă UEFA, a cerut Parlamentului adoptarea unei legi care să pedepsească blaturile din sport. După avalanşa de scandaluri din campionat, după condamnarea lui Gigi Becali în scandalul „Valiza“ şi incredibila paralizie a FRF în faţa evidenţei că Steaua trebuie să plătească, după blaturile din finalul campionatului băgate sub preş, după reacţia UEFA şi iminenta suspendare a „roş-albaştrilor“ din cupele europene, drumul făcut de Sandu la Parlament e mai degrabă comic.

Lumea lui Mircea Sandu se dezintegrează

Timp de zeci de ani, a ocrotit, patronat şi încurajat toate ilegalităţile din întrecerea internă, consolidându-şi pe merit renumele de Naş al fotbalului românesc. Sandu a ajuns însă acum, în ultimul său an la putere, într-un punct de răscruce. Lasă în urmă un cataclism nuclear: toate ligile, de la cea de elită până la cea sătească, s-au dezintegrat. Însăşi Liga I nu mai e capabilă să strângă suficiente echipe la start. Fotbalul e măcinat de o corupţie catastrofică, devastatoare, de la amatorii care bat mingea pe câmp în „Onoare“ şi până la campioana României, de la arbitri până la juniori, de la jucători până la antrenori şi şefi de cluburi. Naţionala mare nu s-a mai calificat la Mondiale de 15 ani, juniorii au primit 10 goluri într-un meci de la Germania, tineretul tocmai a remizat cu Insulele Feroe. Lumea în care a trăit Mircea Sandu se prăbuşeşte. Colaboratorii săi de încredere sunt săltaţi de DNA, patronii de cluburi cu care s-a înţeles atât de bine suferă condamnări penale, fug din ţară, se retrag precipitat din fotbal sau îl reneagă şi s-au coalizat cu „duşmanul“ de la Direcţia Anticorupţie.
În tot acest peisaj, strâns cu uşa din toate părţile, şeful FRF are doar două posibilităţi. Prima ar fi consecvenţa cu sine însuşi şi cu sistemul, ieşind din federaţie aşa cum a intrat şi lăsând posterităţii imaginea uneia dintre cele mai sinistre figuri care au populat acest sport. Cea de-a doua ar fi o ultimă şi spectaculoasă schimbare de direcţie, genul de acţiune pe care doar el e capabil să-l execute în ceasul al 12-lea, echivalent cu pocăinţa de final a marilor vinovaţi. Înaintea Adunării Generale de anul viitor, unde a anunţat clar că nu va mai candida pentru un nou mandat, Mircea Sandu, omul sistemului corupt care a făcut prăpăd în fotbal, mai are un singur lucru de făcut: să aplice, în sfârşit, legea. Să se dezlege de dubiosul Dragomir, cufundat deja pe jumătate în mlaştina afacerii „şpagă şi şantaj“ anchetată de DNA în legătură cu drepturile TV, şi să ia taurul de coarne.

Semnul aşteptat pentru a se face dreptate

Asta înseamnă, pe termen scurt, întrunirea forurilor responsabile şi pedepsirea drastică a Stelei conform cu decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că şefii acestui club (pe care i-a şi condamnat) se fac vinovaţi de corupţie exact într-un meci de campionat. „În adâncul sufletului, cu toţii ştim care e adevărul. Şi, indiferent de măsurile care se vor lua, chiar de-ar fi retrogradare, noi, steliştii, trebuie să fim bucuroşi că se face dreptate. Putem rămâne alături de echipă şi-n Divizia B, pentru a reveni mai puternici“, spunea Ladislau Boloni, unul dintre cei mai mari jucători care au trecut vreodată prin Ghencea. Şi nu numai în adâncul sufletului. Neoficial, toţi funcţionarii FRF şi LPF vorbesc despre măsura care ar trebui luată şi recunosc vinovăţia Stelei. Oficial, toată lumea aşteaptă un semn de la şefii acestor instituţii. Iar dintre aceştia, singurul care ar avea puterea să facă asta ar fi Mircea Sandu.

Ruşinea lui Hagi

Cea de-a doua măsură imediată ar viza anchetarea partidelor jucate de echipa lui Gheorghe Hagi, în finalul sezonului, la Steaua şi Dinamo. Opt goluri marcate, două victorii în deplasare, influenţarea decisivă a luptei pentru evitarea retrogradării, un scandal care ar fi trebuit să devină uriaş, dar atenuat, în majoritatea mijloacelor mass-media, de timorarea jurnaliştilor în faţa numelor uriaşe implicate: brandurile Steaua şi Dinamo, numele Gheorghe Hagi. Marea bătaie de joc la adresa suporterilor, a competiţiei şi a adversarilor băgaţi „la mijloc“ („şi ei au muncit, dar, spre deosebire de echipa lui Hagi, nu i-a ajutat nimeni“, spunea Dănuţ Lupu, unul dintre puţinii care au avut curajul să deschidă gura pe marginea subiectului) a continuat cu scene indecente, sfidătoare. Gigi Becali, cu câteva zile înaintea celei de-a treia condemnări, de data aceasta pentru dare de mită, râdea dispreţuitor: „La 2-4 mi-era frică să nu egalăm“. Fotbaliştii de la Steaua ferindu-se de minge. Sau faultând grosolan în propriul careu, aşa, ca arbitrii să n-aibă dubii. Rezultatul de la meciul cu Dinamo aflat cu o zi înaintea partidei. Meciurile scoase din ofertă de casele de pariuri. Bucuria jenantă a lui Hagi, „Regele“ fotbalului devenit, brusc, „Regele“ altui gen de lucruri… Toate trebuie analizate cât se poate de serios – la nevoie, sesizate chiar Poliţia şi Procuratura -, iar apoi, luate cele mai dure măsuri văzute vreodată. De asta are nevoie fotbalul românesc, de pedepsirea marilor puteri nărăvite la şmecherii, şi nu de paradă la comisiile parlamentare şi declaraţii sforăitoare la televizor.
În sfârşit, pentru a închide cercul, ultimul pas pe care Mircea Sandu l-ar avea de făcut înaintea unei plecări demne din acest fotbal pe care l-a dus la ruină ar fi forţarea unei schimbări la LPF, celălalt focar de infecţie din sistem. O schimbare – poate prima din cariera Naşului – dezinteresată şi corectă, sprijinul pentru un om cinstit şi instalarea unei echipe de conducere din afară, competentă şi fără legături cu fauna care mişună acum prin cluburile Ligii I.

Reclame