Constantin Anghelache, fost colonel de Securitate, acum general în rezervă, unchi al noului patron dinamovist Ionuţ Negoiţă şi personajul descris drept strategul Cooperativei de dinainte de 1989 şi mâna dreaptă a lui Mircea Lucescu de către Mircea Angelescu (fostul şef al FRF), se întoarce în fotbal ca preşedinte al „roş-albilor“.
Colonelul de Securitate Constantin Anghelache, omul care, înainte de 1989, a gestionat, printre altele, fondurile provenite din spionaj, a fost după Revoluţie conducător al clubului Rapid în perioada Mircea Lucescu, apoi preşedinte la Tricolorul Breaza şi, până de curând, membru în Comitetul Executiv al FRF. Noul şef din Şos. Ştefan cel Mare este descris, în cartea „35 de ani la pupitrul fotbalului“, care cuprinde memoriile lui Mircea Angelescu, drept un om malefic, „creierul“ întregii structuri care controlează, din umbră, fotbalul românesc.
Sub titlul „Constantin Anghelache – principalul ajutor al lui Tudor Postelnicu“, autorul detalia: „Colonelul Constantin Anghelache a fost mâna dreaptă a lui Tudor Postelnicu (n.r. – ministrul de interne din regimul Ceauşescu) în Departamenul Securităţii Statului din Ministerul de Interne, în ceea ce privea fotbalul, şi cred că mai mulţi oameni din fotbal ştiu de amestecul lui. (…) În cartea sa (n.r. – „Prin Imperiul fotbalului“) nu se vorbeşte nimic de anumiţi 10 ani, mai precis de anii ’80, când Constantin Anghelache activa în cadrul Ministerului de Interne, Departamentul Securităţii, fiind mâna dreaptă a lui Tudor Postelnicu în ceea ce privea fotbalul dinamovist. În toţi aceşti ani, înainte de Revoluţie, a fost umbra lui Tudor Postelnicu“.
Cartea lui Angelescu a văzut lumina tiparului în 2001 (primul volum) şi 2003. „Am arătat cum a fost în trecut şi este încă fotbalul dinamovist şi câtă atribuţiune a avut Departamentul Securităţii, respectiv Constantin Anghelache, înainte de decembrie 1989, câte dedesubturi şi câte ilegalităţi s-au putut face cu ajutorul lui C. Anghelache şi Tudor Postelnicu”, acuza Angelescu acum 10 ani. Mai ales în ultimii câţiva ani, o dată prăbuşirea financiară, Dinamo şi-a schimbat treptat imaginea de echipă care depinde exclusiv de blaturi şi aranjamente, părând chiar să iasă din zodia „structurilor“ care au fondat clubul. Revenirea lui Anghelache ridică însă un mare semn de întrebare asupra traiectoriei viitoare a „roş-albilor“.

“Dinamo, Victoria, Moreni – construcţia lui Anghelache”

Aflăm din cartea lui Angelescu faptul că actualul partener de afaceri al lui Mircea Lucescu, până la Revoluţie membru al UM 0107/AVS, unitate specială a Centrului de Informaţii Externe care se ocupa cu activităţile de comerţ exterior în regim ultrasecret şi gestiona operaţiunile AVS (Aport Valutar Special – banii din contrabanda cu arme şi droguri, vânzarea evreilor născuţi în România, schimburile comerciale, comisioanele confidenţiale şi contractele întreprinderilor de comerţ exterior), este cel care a conceput, de fapt, Cooperativa: “Dinamo Bucureşti, Dinamo Victoria şi Flacăra Moreni, toate aceste trei echipe, au fost şi creaţia, construcţia lui Constantin Anghelache. Caracatiţa dinamovistă a fost şi rodul lui Constantin Anghelache. (…) Constantin Anghelache nu a fost un oarecare, dimpotrivă, el a ştiut să se bage sub aripa lui Tudor Postelnicu şi să ia exemplul rău pe care îl reprezenta el (…)”.

Surpriză de final

Finalul poveştii îl cunoaştem. Să apelăm, totuşi, la gândurile fostului coleg al lui Anghelache, Angelescu: „Surpriza mare a fost când Constantin Anghelache a devenit directorul general al clublui Rapid, în 1998, împreună cu Mircea Lucescu, antrenorul principal al formaţiei feroviare. (…) În plus, Constantin Anghelache este şi membru al Biroului Executiv al FRF din anul 2000, el a fost numărul unu înainte de Revoluţia din 1989, considerat eminenţa cenuşie a formaţiilor care făceau parte din Securitate!”.
Cea de-a doua surpriză: de la 1 aprilie 2013, Constantin Anghelache revine la dragostea dintâi, Dinamo Bucureşti.

Multe lucruri în plus, absolut senzaţionale, au publicat foştii colegi Liviana Rotaru şi Mihai Munteanu în 2008, în „Evenimentul zilei“. Materialul „Securiştii Amigo“ descrie perfect felul în care trecutul, prezentul şi viitorul se îmbină fără fisură şi explică pânza de păianjen în care se zbate acum societatea românească. Inclusiv fotbalul.

Reclame