Ion Iliescu »Adrian Năstase » Victor Ponta. Pentru cei care au uitat/nu ştiu, aceasta este filiaţia politică a actualului premier al României. Mergând pe firul arborelui genealogic politic al lui Ponta, ajungem în anii 50, la Moscova, acolo unde a fost instruit Iliescu în perioada de glorie a comunismului. Loviturile de stat ale bătrânului bolşevic, corupţia generalizată şi autoritarismul impuse de premierul Năstase şi metodele brutale ale lui Ponta sunt legate cu firul roşu al aceleiaşi educaţii politice.
> Prima măsură pe care o va lua noul preşedinte este uşor de anticipat: graţierea lui Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vântu, Cătălin Voicu. Schimbările pe care le vor aduce în justiţie pesediştii vor marca societatea română pentru o perioadă foarte lungă de timp, probabil încă două decenii, aşa cum s-a întâmplat cu acţiunile lui Iliescu în 1990.
Nici mama UE nu-i mai opreşte
> În acest moment, drumul pe care au apucat Ponta şi Antonescu e fără întoarcere. Indiferent ce se va întâmpla în continuare, poate să fie şi tensionarea relaţiilor cu UE şi SUA, poate să fie şi declararea neconsituţionalităţii deciziilor din ultimele zile, poate să fie chiar şi prăbuşirea economică prin izolare internaţională, USL va merge înainte în nimicirea tuturor instituţiilor democratice, atâtea câte sunt şi cum au funcţionat ele până în acest moment. Lovitura de stat se va consuma, chiar dacă asta ar însemna sacrificarea poziţiei pe care a câştigat-o România în ultimii 10 ani.
> Determinarea cu care acţionează Ponta şi Antonescu pare, în acest moment, ireală. Cei doi arată ca întorşi cu cheia, iar violenţa primară cu care zdrobesc toate legile şi instituţiile nu cadrează cu personalităţile lor mai degrabă secundare. L-am cunoscut pe Antonescu, e drept, cu vreun deceniu în urmă, pe vremea când era ministru al sportului. Nu mi-a lăsat atunci impresia unui om capabil de mari acte de voinţă. Oamenii se mai schimbă, dar el n-a demonstrat, cel puţin în public, vreo evoluţie în această direcţie de atunci. Impresia mea este că toată furia din ultimele zile, toată graba disperată şi toate ilegalităţile nu-i au ca promotori pe cei doi. Ponta şi Antonescu doar îndeplinesc nişte comenzi care, e drept, îi avantajează aparent, dar marile câştiguri vor fi ale altora. Voiculescu şi Vântu pot să dea detalii.
Ce contează în fundul poporului
> Nu există nici un dubiu. La referendumul de peste o săptămână, Băsescu va fi eliminat cu o majoritate nimicitoare. Poate 80 la sută, poate 90 la sută… Percepţia poporului român e grosieră, fără nici o legătură cu dantelurile unor intelectuali preocupaţi de noţiuni abstracte precum “democraţie”, “libertate”, “dreptate”, “stat de drept”. Poporul adevărat, cel al României profunde, se uită la Antena 3, ştie clar:“Chioru’ ne-a tăiat pensiile şi ajutoarele”. Acolo, în fundul poporului, vestea că Ponta a plagiat e egală cu zero: “Ce, bă, a furat de la tine?”. La urma-urmei, toţi fură… Pentru popor, Băsescu e ăla al dracu’ care a pus să-l caute la alocaţii, la pensiile de nevăzători şi de handicapaţi, e ăla care a vrut să ştie de ce primesc indemnizaţie de revoluţionar mii de oameni în oraşe unde nu s-a tras, în 89, nici măcar un pârţ, dar vreun foc de armă. E nemernicul sub conducerea căruia s-au pus camere de supraveghere în sălile de Bac, de-au rămas copiii, săracii, traumatizaţi şi fără diplome…
Interfaţa educată a unui grup de mafioţi
> Ce e tragic: soluţia Mihai Răzvan Ungureanu, împinsă în faţă de diverşi oameni mai spălaţi din PDL, nu e viabilă. Acest om este doar interfaţa educată a gaştii de mafioţi care tocmai a pierdut puterea. MRU e premierul care, dacă mai rămânea o săptămână în funcţie, acorda undă verde ororii la Roşia Montană, dădea pe degeaba cuprul de la Roşia Poieni aceluiaşi grup dubios care deţine şi exploatarea auriferă şi aproba periculoasa extragere a gazelor de şist. Toate, unor companii străine cu proprietari incerţi, la care urmau să ajungă doar uriaşele profituri şi nu eventualele consecinţe ale distrugerii fizice a ţării. Pentru a fi clar ce urmăreşte, MRU a anunţat chiar vineri: asociaţia pe care o iniţiază are ca scop direcţionarea către PDL a celor scârbiţi de actuala clasă politică. De ce? Spune tot intelectualul de mai sus: pentru că “în PDL sunt nişte oameni extraordinari!”. QED
> De fapt, România va reveni, la mijlocul acestei luni, la starea sa obişnuită. Efortul de a îndrepta ţara către un sistem juridic liber şi de a separa puterile în stat s-a dovedit peste puterile şi înţelegerea unei populaţii care, pentru o găleată şi un kilogram de mălai, votează puşcăriaşi şi aplaudă interlopi. La urma-urmei, poporul nici n-are nevoie de toate prostiile astea sofisticate şi conceptele astea savante. Guvernul tocmai a anunţat că mută banii de la autostrăzi la salarii, care vor fi majorate la sfârşitul acestei luni. Mai mult de-atât nici nu trebuie.