Campania electorala pe cale sa se incheie in Bucuresti e un freak-show. Spre deosebire de toate celelalte campanii postrevolutionare, de data aceasta candidatii nici macar nu se mai straduiesc sa dea aparenta de seriozitate si realism. Un proces serios, prilej de etalare integrata a posibilitatilor intelectuale, materiale, conceptuale, vizionare si umane, este aruncat in derizoriu, iar unicul pesronaj decent, Nicusor Dan, s-a ratacit pe scena populata de bufoni, hoti, impostori, escroci si imbecili. Ca bucurestean, am impresia ca am plonjat intr-o vizuina si am ajuns in Tara Minunilor. Nimic n-are logica, oamenii vorbesc in dodii, Bursucul, Iepurele de Martie si Palarierul cel Nebun candideaza la Primarie, iar Regina de Pica ne alearga cu furca.

Transport moca, furcile dracului, grija pentru fetite

Asaltul asupra bucurestenilor se da cu toate gurile de foc. Promisiuni de-a valma, intr-o supralicitare absurda, se impletesc cu loviturile mizerabile, delirul religios si gingaveala timpa. De pe stilpi, Prigoana ne promite transport gratuit, factura la intretinere cu 25 la suta mai ieftina, „strazi aspirate, nu maturate”. Becali urla cu ochii injectati ca el „baga furca-n ciini” pentru ca „sint creaturile diavolului, nu dau lapte si lina, asa cum fac oile”, apoi va planta panselute si va face cite 10 biserici in fiecare cartier. Pluseaza apoi decisiv, informindu-ne ca el va fura doar 100 de milioane, nu 300, asa cum face actualul primar. Sorin Oprescu arunca iar in aer proiectul autostrazii zburatoare si al metroului pina la Aeroportul Otopeni. Irinel Columbeanu… Uite ca Irinel Columbeanu nu stiu ce promite, dar el nu poate decit sa aiba grija de fetitele bucurestenilor. Anghel Iordanescu ne spune ca a putut sa bata Argentina in 94, de ce n-ar reusi si acum, ca primar al Bucurestiului, cam asta ar fi programul lui de redresare…

Acces direct la sufletul bizonului

Nici candidatii la primariile de sector nu se lasa mai prejos. Cristian Popescu, alias Piedone, corpolentul analfabet ales deja o data de cetatenii sectorului 4 pentru a le reprezenta interesele, face o promisiune care, probabil, ii va asigura iar sufragiile: reducerea somajului in acea parte a orasului prin crearea a mii de noi locuri de munca. Rares Manescu, candidat pesedist la sectorul 6, are aceeasi promisiune, dar recunoaste ca o va realiza numai impreuna cu Oprescu. O avalansa de anonimi sau de primari deja cu cheag, in functie de ani buni, arunca vorbe grele. „Spitale”, „locuri de munca”, „siguranta”, „seriozitate”, „familie”, toate cuvintele-cheie despre care piaristii cred ca ajung la sufletul cetateanului „simplu”, adica – in jargonul nedezvaluit public – „bizonul” care trebuie pacalit sa dea cu stampila unde trebuie.

N-am iluzii. Sint bucurestean si stiu ce le poate pielea si mintea celor mai multi dintre locuitorii acestui mare oras. Dintre toate, un singur slogan este cit se poate de adevarat, gindit de toti candidatii si care va intra in vigoare imediat dupa inchiderea urnelor: „Plici, ba, d-aici!”.

Reclame