La Dinamo nu se ascut săbiile: erau déjà lustruite bine. Fraţii Becali sunt precum Anglia secolelor XVIII-XIX: nu se implică direct, ei doar înjghebează coaliţiile împotriva taberelor indezirabile. În cazul de faţă, antrenorul Dario Bonetti şi stafful său. Abia descins din Italia, fostul mare jucător este menajat oficial şi torpilat subteran cu mesaje perverse. Pentru că trebuie să fii diabolic ca să arunci pe piaţă povestea despre injectarea cu eritropoietină (EPO) a fotbaliştilor la nici 24 de ore după instalarea noului staff.
Birindelli, membru de vaza in „generatia dopatilor” la Juve
La prima vedere există două posibilităţi, ambele presupunând însă acelaşi lucru: cel/cei care au lansat povestea sunt foarte bine informaţi. Varianta 1: cineva din interior, aparţinând taberei Borcea-Becali nemulţumită că a pierdut influenţa pe banca tehnică, a aflat despre “injectare” şi a “ciripit”. Varianta 2: povestea e o ficţiune, dar una deosebit de subtilă, autorul ştiind că Birindelli, „secundul” lui Bonetti, era la echipă când Juventus a fost implicată în uriaşul scandal de dopaj de la sfârşitul anilor 90. Medicul italienilor a fost condamnat la 22 de luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de alimentarea jucătorilor cu substanţe interzise. Investigaţiile au scos atunci la iveală un club transformat într-un uriaş laborator. Pe lista celor şapte jucători care “e foarte probabil” să fi luat EPO în cantităţi mici se număra şi Alessandro Birindelli, venit în 1997 la Torino…
Expertii italieni
Problema celor care au “virusat” prima zi de muncă a lui Bonetti la Dinamo pare a fi însă tot una de fineţe: eritropoietina, medicamentul interzis cu care sunt acuzaţi că s-au injectat “roş-albii”, NU are efect în interval de 24-48 de ore! “EPO este eficientă doar dacă este folosită în pregătiri, concomitent cu un volum mare de efort. În situaţia dată, injectarea substanţei cu o zi-două înaintea partidei nu va fi de nici un folos”, explică un specialist în antidoping. Un alt expert din atletism vine însă cu detalii care complică ecuaţia: “Luată singură, EPO nu ajută într-un timp aşa scurt. Folosită însă într-un cocktail de substanţe, împreună cu alte medicamente, poate da efectul dorit!”. La Juventus, anchetatorii găsiseră nu mai puţin de 281 de substanţe… Şi încă o remarcă a aceluiaşi expert român în domeniu: “EPO se elimină din organism în câteva zile, dacă e luată în doze mici. Un eventual control antidoping făcut luni, la următoarea partidă de campionat, are mici şanse să mai releve ceva, mai ales că în ultimii ani s-au inventat destule pastile care maschează prezenţa acestei substanţe interzise în organism”.
EPO sau nu, scenariul se va verifica astă-seară, la PRO TV, de la ora 21.30, când returul semifinalei de Cupă dintre Gaz Metan şi Dinamo ne va arăta cât pot să alerge oaspeţii. Într-un moment în care specialiştii din fotbal au căzut de acord că Liviu Ciobotariu a greşit pregătirea de iarnă, motiv pentru care echipa cade fizic în ultimele 30 de minute ale partidelor, vom vedea cu toţii cât de bine a reuşit să-i resusciteze pe “roş-albi” desantul venit de la Juve.

Reclame