Din timp in timp, presa sportiva – segmentul care se vinde inca bine, comparativ cu dezastrul din alte zone media – produce argumente forte pentru cei convinsi ca nu mai au de ce da banii pe ziare.

Franz: „Ce mai faci, nea Cutarica?”

Prin anii 80, unul dintre „corifeii” de la Sportul avea sa rupa gura tirgului publicind un interviu halucinant cu Franz Beckenbauer. Materialul, celebru atunci si acum printre ziaristi, este in intregime o mostra de umor involuntar, pornind de la descrierea intilnirii (pe peronul garii din Munchen, acolo unde celebrul fotbalist, antrenor si conducator din fotbalul german il recunostea pe ziaristul roman si-l saluta amical, „ce mai faci, nea Cutarica?”) si terminind cu dialogul de-o banalitate absolut remarcabila.

In urma cu vreo 17 ani, pe vremea cind abia intrasem in presa, facea ocolul breslei interviul pe care un reporter de la Tineretul liber i l-a luat pe aeroport unui confrate, coleg de la Evenimentul zilei, convins fiind ca respectivul e nimeni altul decit Caniggia…

Maicon, batausul de pe wikipedia

Cam in aceeasi perioada – epoca de aur a „fonfleurilor” -, un alt ziarist, de data aceasta de la Evenimentul zilei, trimitea in tara un „interviu” cu Pele. Culmea e ca respectiva fictiune a si aparut in ziar.

Acum vreo citiva ani, Gazeta sporturilor avea un teasing inteligent la relansarea ziarului si publica o serie de materiale despre „amenintari misterioase” la adresa unor fotbalisti si oficiali. Cu totii fusesera avertizati, primind scrisori anonime sau fiindu-le vopsite masinile, ca sint urmariti de un grup caruia „ii pasa de sport. poate prea mult”. Era inceputul campaniei publicitare a GSP. ProSport a publicat o stire despre „amenintarile” primite de Dumitru Dragomir si Marius Niculae…

Asta-iarna, cind Steaua se pregatea sa-l aduca pe brazilianul Maicon, un ziarist a facut o gluma si a modificat pagina de wikipedia dedicata respectivului fotbalist, introducind o sumedenie de date care-l transformau pe atacant intr-o adevarata delicatesa pentru presa. A doua zi, aproape toate ziarele si televiziunile din Romania ne informau ca Maicon este un expert in arte martiale, ca are centura neagra in „jiu jitsu brazilian”, ca e fan Lady Gaga si multe-multe altele… Toti cei care au publicat pe prima pagina „informatiile” despre Maicon n-au revenit, dupa aflarea adevarului, nici macar cu o erata. (Povestea de asta-iarna a fost o lovitura cumplita pentru credibilitatea ziaristilor care se ocupa de sport, aproape intreaga breasla fiind prinsa cu pantalonii-n vine la documentare si verificarea informatiilor).

Messi cel fals – la antrenamente, Messi cel adevarat – la filmari

Bute afla stupefiat, saptamina trecuta, dintr-un ziar galatean, ca a acordat un interviu in care marturisea ca urmeaza sa se insoare, ca s-a dus acasa la viitoarea sa mireasa, pentru a o peti, ca nas ii va fi Obreja si ca isi va pune verigheta pe deget in vara anului viitor. Bietul om si-a tras niste palme, sa se convinga ca nu viseaza, apoi a organizat o conferinta de presa: nu facuse, n-a facut si nici nu avea de gind sa faca asa cum ii sugera „celalalt Bute”, cel din interviu.

Gazeta sporturilor ne anunta marti ca Messi a venit in Romania ca sa filmeze un spot publicitar pentru Pepsi. Vedeta a venit cu un avion special, paza tripla, orice prezenta straina pe platouri interzisa… Ca-n clasicele bancuri cu Radio Erevan, stirea era adevarata, dar cu o mica obiectie: Messi nu era Messi, ci un actor venit sa filmeze grosul secventelor din reclama respectiva. Nici o declaratie, nici o poza de la „locul faptei”, nici o sursa. A doua zi, ziarul revine cu aceeasi stire, la fel de lipsita de „detalii” jurnalistice, cu mentiunea ca angajatii studiourilor MediaPro de la Buftea au fost pacaliti de conducere, care le-a spus ca „pe platou e dublura argentinianului”. In frunte cu conducerea Pepsi, toata lumea dezminte venirea lui Messi chiar si acum, dupa ce filmarile s-au incheiat. Conspiratia e insa mult mai larga, pentru ca site-ul FC Barcelona (echipa care are contract cu Coca Cola) publica, in aceeasi zi, poze de la antrenamentele lui Guardiola in care apare in cadre si Messi! Pe site apare si o stire in care suntem informati ca la antrenamente au participat toti jucatorii, mai putin Affelay.

De unde rezulta ca, pina la urma, daca e sa moara, presa va muri asa cum a trait: ucisa de propriile fonfleuri…

Reclame