Etichete

, , , , ,

Lucrurile sunt simple şi imposibil de interpretat altfel decât s-au petrecut în realitate: un huligan a intrat duminică pe teren la meciul Petrolul-Steaua şi l-a lovit mişeleşte, pe la spate, cu o armă albă, pe George Galamaz. Pentru agresiunea sa de o gravitate fără precedent în fotbalul românesc, derbedeul a primit mandat de arestare pe 29 de zile, s-a ales cu dosar penal şi va răspune în faţa justiţiei. Golanul de care vorbim a fost însă duminică, la câteva secunde după agresiunea comisă asupra lui Galamaz, trântit la pământ şi lovit cu picioarele în cap de Martinovici şi Stanca. Pentru că şi-au făcut singuri dreptate, cei doi au fost eliminaţi de arbitrul Robert Dumitru. Această a doua parte a poveştii este cu adevărat interesantă, pentru că sancţionarea unor stelişti a stârnit, ca întotdeauna, o ripostă feroce.

Operaţiunea la care asistăm acum, de extragere a lui Martinovici din ghearele regulamentului, întruneşte semnalmentele evidente ale unei campanii mediatice făcute corect. Steaua a aruncat, în această ofensivă continuă şi foarte agresivă, o gamă foarte largă de combatanţi. “Spărgători de front” – trupele de elită ale oricărei societăţi moderne, formatori de opinie, oameni care pot “fura” mintea celorlalţi tocmai prin puterea inteligenţei lor. Asaltul se dă în timp ce opinia publică e bombardată puternic, permanent, cu declaraţii de sprijin culese de la un număr cât mai mare de persoane: patron, coechipieri, antrenori, alţi oameni. Scopul final: convingerea tuturor celorlalţi că e bine ca legea să nu fie aplicată.

Pestriţă e şi componenţa acestei armate mobilizate pentru a-i salva pe Martinovici şi pe Stanca de la pedeapsa legală şi, conform regulamentului, meritată. Umăr la umăr combat camarazii sârbului, mercenari plătiţi “la bucată”, idealişti intraţi în vâltoare din convingere, oportunişti în căutare de ceva (notorietate, popularitate, tiraj sau rating). Iar în fundal, mulţimea suporterilor interesaţi să-şi vadă favoriţii în teren. Se caută febril circumstanţe atenuante, se inventează scenarii SF, sunt invocate alte paragrafe de regulament decât cele corespunzătoare cazului în sine.

Şi pentru că scopul scuză mijloacele, iar în război e permis orice, pagubele produse contează prea puţin. După asaltul mediatic al acestor zile, Martinovici va scăpa uşor, dar societatea românească va fi mai nepăsătoare faţă de lege, mai violentă şi mai radicală.

Reclame