Etichete

, , , , ,

Beny Steinmetz, magnat israelian axat pe exploatarile de metale pretioase, este actionar la Rosia Montana Gold Corporation. Stirea nu e noua, recunosc, am aflat despre asta intimplator, de la Moise Guran, in excelenta emisiune pe care jurnalistul o are pe TVR 2 (Ora de business). Am facut insa legatura cu dezvaluirile facute de Mihai Munteanu Liviana Rotaru acum citiva ani, in Evz, valorosul jurnalist o jurnalista foarte buna in materie de investigatii care a descris atunci atrocitatile la care firma lui Steinmetz a apelat in Sierra Leone pentru a exploata minele de diamante din tara africana.

Reteta pare a fi aceeasi peste tot pe unde ajung miliardarii vinatori de comori: jefuirea respectivei tari cu sprijinul conducatorilor bastinasi. Iata un fragment din cutremuratorul material scris de Mihai Munteanu Liviana Rotaru acum vreo 3 ani, daca nu ma-nsel: „Raspunzand intrebarilor EVZ, John Yambasu, guvernatorul provinciei Kono, descria pentru EVZ raporturile dintre concernul BSG si comunitatea sierraleoneza: <<Relatia dintre populatie si compania lui Steinmetz a degenerat in lupte de strada. (…) Compania a pus mana pe cele mai valoroase diamante din lume fara sa dea nimic. (…) I-a lasat pe drumuri pe localnici, desi in contractul cu guvernul scrie clar ca trebuia sa ridice case in care sa-i mute, nu sa-i lase fara acoperis>>”. Va suna cunoscut? 😀

Pe scurt, din ce-mi amintesc, in Sierra Leone a izbucnit o revolta a populatiei bastinase exploatate crunt si tinuta intr-o saracie crincena de firma lui Steinmetz. Lucrurile s-au rezolvat simplu: a fost adusa armata, care i-a impuscat pe cei care protestau. Deocamdata, in Romania nu se trage decit cu reclame si cu campanii de manipulare. E interesant insa ca, in ziua in care firma miliardarului israelian intra in actionariatul RMGC, PDL – prin ministrul economiei de atunci, Videanu – isi anunta sustinerea fata de inceperea exploatarii de la Rosia Montana. Dupa cum observam, de vreo citeva saptamini, Basescu a devenit si el foarte agresiv pe aceeasi tema. Deci e clar de partea cui va fi armata la un eventual protest ulterior al localnicilor.

Pentru cine vede/aude acum prima oara de Rosia Montana: e vorba de intentia unei firme canadiene de a scoate 300 de tone de aur si 1500 de tone de argint din zacamintele aflate in Muntii Apuseni, la Rosia Montana. Nu e vorba aici doar de instrainarea unei bogatii neregenerabile, dar si de faptul ca aceasta exploatare este proiectata a se face prin formarea unui lac de cianuri. Consecinta asupra mediului (oameni, animale, vegetale) pentru toata zona, pe o arie uriasa, v-o puteti imagina singuri.

Inca un „detaliu” foarte interesant: poate nu stiu eu sa caut, dar articolul „Filiera romaneasca – Diamantul insingerat”, aparut in seria „Cupola”, a disparut fara urma de pe site-ul EVZ. N-am mai gasit decit citeva cioturi preluate, la vremea respectiva, pe alte site-uri. Il redau pe cel care mi s-a parut cel mai mare: http://www.cronicavip.ro/cronicavip/article.php?article_id=58108

PS: Ma simt ca-n bancul de la Radio Erevan. Am facut niste confuzii, iar faptul ca au trecut trei ani de atunci si ca textele nu mai exista pe site-ul EVZ nu-mi scuza incurcatura. Grupajul „Diamantul insingerat” a fost scris de Liviana Rotaru, fosta stralucita jurnalista de investigatii, actualmente stralucitoare la revista Story. Iar materialul n-a facut parte, evident, din grupajul „Cupola”, din simplul motiv ca acela ii apartinea lui Mihai Munteanu… In rest, ramine asa cum am spus.

Reclame