Neagu Djuvara, un aroman care face cu adevarat cinste grupului sau etnic, spune ca e nevoie de trei generatii pentru ca urmasii parvenitilor de azi sa ajunga la un anumit grad de civilizatie. Ma intreb daca acest interval de 60-80 de ani estimat de reputatul istoric este suficient pentru a cizela ceva la clanurile Becali si Borcea. Si, o data cu ele, la un intreg popor.

„Nunta anului” altfel. Sau ce s-a vazut, dar nu s-a scris:

– in semn de profunda cucernicie si adinca dragoste de Dumnezeu, imuzina care i-a adus pe miri si nasi a fost parcata aproape pe scarile bisericii. Daca n-ar fi fost scarile si usa aia prea mica pentru niste oameni atit de mari, probabil ca nasul Gigi ar fi tras pina-n fata altarului. La paraclis ar fi comandat o slujba de cununie, iar pina masina ar fi ajuns la popi, comanda era deja gata. Tamiia aprinsa, cartuliile cu margini aurite – deschise, corul ar fi zumzait corespunzator. Nasul ar fi deschis geamul – dar putin, atit cit sa se auda ce mormaie soborul si sa nu se piarda aerul conditionat – si gata nunta!

– plecarea demna de la biserica. Nasul la volanul Rollsului second-hand, reconditionat in coltul strazii, la service-ul nepotului, iar finul – pe scaunul din dreapta. Ca doi domni adevarati, au lasat mireasa singura, pe bancheta din spate.

– „semnalul de bogatie” pe care a vrut sa-l dea Gigi Becali romanilor. Retineti: de bogatie. Nu de bun-gust, nu de bun-simt, nu de rafinament sau decenta, ci de bogatie.

– cel mai importat lucru pe care a reusit sa-l retina Becali din toata slujba: ca femeia e inferioara barbatului, ca trebuie sa i se supuna ca sa fie armonie. Pentru ca mireasa sa bage bine la cap, i s-a transmis insistent mesajul atit inainte, cit si dupa slujba. La plecare, dupa cum am spus, a fost lasata pe bancheta din spate, iar nasul si mirele, ca doi barbati adevarati, s-au protapit pe scaunele din fata ale masinii.

– „nunta de un milion de euro” a costat, de fapt, vreo 150-200.000. Nu ca ar avea vreo importanta, dar vorba perversului de pe Tirgu-Ocna: pai, ori sintem smecheri, ori nu mai sintem? Era evident inca din prima clipa ca nu avea ce sa coste atit, dar colegii din presa au inghitit grandomania asta tipica a la Gigi Becali fara sa clipeasca.

– bine-nteles ca alaiul a blocat traficul in Pipera, acolo unde machidonii au antrenament la treaba asta duminica, la slujba. E simplu: urca (uneori, chiar in slapi) in limuzina de 50.000 de euro, parcurg 50-100 de metri, pina la micuta biserica, lasa masina in drum si pleaca la slujba. Tot traficul se sugruma, sute de vehicule sunt nevoite sa ocoleasca pe stradute neasfaltate, pline de gropi si praf, totul pentru ca bastinasii sa dea cum se cuvine „semnalul de bogatie”.

– fastuoasa manifestare a continuat la restaurantul din cartier. Tot convoiul a facut stinga in Otopeni, pe linga Soseaua de Centura, si s-a dus la de-acum celebrul restaurant atins suav de Dumitru Dragomir, unul dintre invitati, cu remarca: „Meniul a fost umflat, au fost multe deficiente, credeti-ma, ca ma pricep!”.

– ce poate fi mai frumos decit parodia nuntii regale petrecute acum citeva luni, in Marea Britanie? Mireasa iesind singurica la balcon, pentru a le face cu mina invitatilor? Nasul dansind ciudat, cu gesturi aproape obscene, in jurul proaspetei doamne Borcea? Sau aceasi mireasa invirtita de mire in timpul valsului nuptial si aruncata-n sus ca la Moulin Rouge, pentru ca toti invitatii sa-i vada chilotii?

– Si, la urma-urmei, ce-ati fi vrut sa se vada la nunta kitch a unui smecheras de cartier, fost bisnitar de butelii, nasit de un alt smecheras, dar de la tara? Inevitabil, genul asta de oameni sfirseste prin a-si pune poalele-n cap…

Reclame