“Şi încă vreo patru pe prietenie”, recunoaşte Ion Dumitru într-un interviu uluitor despre lumea fotbalului românesc din anii 70. De aranjamente nu scăpau, după cum veţi citi mai jos, nici măcar derby-urile Dinamo-Steaua @ Acum patru decenii, mirosul banilor învingea până şi teama de miniştrii comunişti. Antrenorii se puneau „pe pile”, jucătorii vindeau meciuri chiar şi rivalilor istorici  

Episodul de astăzi din serialul “Blaturile fotbalului” îi dă cuvântul unui fotbalist uriaş: Ion Dumitru. Emblematic pentru Rapid şi Steaua în anii 60-80, socotit unul dintre cei mai buni jucători ai fotbalului nostru, “Liţă” poartă în spate şi bagajul unui număr uriaş de poveşti şi legende ţesute de suporteri. Săptămâna trecută am relatat cum Constantin Teaşcă, antrenorul Stelei în sezonul 1974-1975, le-a adus unor jucători-simbol ai roş-albaştrilor, Liţă şi Iordănescu, acuzaţia că vindeau meciuri. Interviul de faţă confirmă, fie şi în parte, suspiciunile. Blaturi, bani negri, antrenori puşi de poeţii de curte ai regimului şi daţi afară de jucători, miniştri care-i pedepseau pe fotbalişti trimiţându-i să dezgroape morţi, totul se regăseşte într-un dialog în care acuzaţiile, explicaţiile şi scuzele se amestecă, uneori, aproape incoerent.

Domnule Dumitru, regretatul Teaşcă vorbeşte, în cartea “Păpuşarii”, despre blaturi pe care dumneavoastră şi Iordănescu le făceaţi în sezonul 1974-1975…

Dom’le, Teaşcă a fost omul sistemului! Adrian Păunescu, Dumnezeu să-l ierte, şi Eugen Barbu, care a murit şi el, veneau şi-l impuneau pe Titi Teaşcă antrenor la cluburile mari.

Şi la Dinamo, la Craiova, la Steaua?

Şi la Galaţi! Peste tot.

„Eu l-am dat afară pe Teaşcă de la Steaua!

Sunteţi acuzaţi, dumneavoastră şi Iordănescu, de faptul că nu vroiaţi să jucaţi.
Nu că nu vroiam să jucăm… Teaşcă a dat versiunea lui, ajutat foarte mult de Dan Claudiu Tănăsescu. Spunea că nu ştim nici unul să batem penalty. I-am zis: “Bate dumneata!”. Băga mâna în gheată să ne arate. Păi, dacă bagi mâna în gheată, n-ai nici o şansă să ne înveţi pe noi! Teaşcă a venit la o echipă bine organizată şi a construit fântână arteziană în cabină, că trebuia să facă aer proaspăt. A început să înjure pe toată lumea şi să-i facă pe toţi… Ne jignea pe toţi, spunea că nu ştie nimeni fotbal în afara lui. A venit, ne-a cumpărat pixuri şi caiete şi a făcut şedinţă despre fotbal. La un moment dat, din 40 de jucători, dormeau 35! L-a prins pe Ţiţi Dumitriu: “Ce faci, mă?”. “Păi, bre, nea Titi…”. “Ieşi, în p… mă-tii, că nu-ţi place fotbalul!”. După o lună rămăsese cu cinci inşi la pregătire! Deci, nea Titi n-avea nici o legătură… Revolta mea şi a lui Iordănescu a fost că am văzut că nu are dreptate şi că n-are nici o legătură cu fotbalul.

“Eu, personal, am plecat de la Steaua pentru aceste combinaţii! Eu m-am certat cu Iordănescu pentru că meciul ăla de la Târgovişte a fost aşa cum a fost… Am intrat în cabină şi i-am înjurat pe toţi şi le-am spus că meciul cu Timişoara îl vom pierde sută la sută, după ce-i bătusem cu 7-0”

Liţă Dumitru despre titlul pierdut în 1980, în ultima etapă

Luaţi bani, împreună cu Iordănescu, pentru a trânti meciurile? Un 1-3 cu Dinamo, în Ghencea, şi un 6-2 ciudat cu Galaţi, tot acasă…

Teaşcă avea ce-avea cu Dumitru, nu cu Iordănescu. Venea şi ne ţinea în şedinţă câte o oră şi jumătate. Îi spuneam: “Nea Titi, lasă’ne, dracu’, în pace, că ne-ai înnebunit, hai să mergem la antrenament, că am obosit!”. Sau ne spunea că Steaua o să fie o stea în constelaţie… “Bre, nea Titi, jucăm cu Boloni, spune-mi ce trebuie să fac, fratele meu, lasă-mă, dracu’, cu constelaţia dumitale!” Ce ne interesa? Şi nu-i convenea. Mai ales că eu aveam intrare la ministrul Ion Coman sau Ion Gheorghe. El a fost convins că de la Steaua l-a dat afară Liţă Dumitru. Şi eu l-am dat afară, pentru că nu avea legături cu fotbalul!

“Tovarăşe colonel, a venit Galaţiul să le dăm meciul!

Revenind la Dinamo şi Galaţi… La ultimul joc, care trebuia să fie pierdut, spune că v-a scos din teren ca să vă facă de râs.

El nu putea să mă scoată pe mine din teren. De la 2-0 pentruGalaţi, ministrul Coman a intrat în cabină şi… Mie, Coman îmi spunea “Liţă”. Când îmi spunea “Tovarăşu’ Dumitru”, mă p… pe mine, înţelegi?

“Am dezgropat morţi la Steaua! Eu cu Florică Voinea şi cu Iordănescu! Am dezgropat morţi la Steaua, la cimitirul Bellu, că se supărase ministrul pe noi!”

Liţă Dumitru despre furia ministrului Coman, când steliştii erau prinşi cu aranjamente

Era de rău…

‘ai de p… mea! Am dezgropat morţi la Steaua! Eu cu Florică Voinea şi cu Iordănescu! Am dezgropat morţi la Steaua, la cimitirul Bellu!

Incredibil! Când asta?
Am dezgropat morţi! Eu cu Florică Voinea şi cu Puiu. Că s-a supărat ministrul pe noi!

Cine, Coman?
Da, Coman. Şi îţi spun şi cu Galaţiul cum a fost. Când a venit ministrul la noi, la cabină, la 2-0 pentru ei, şi a spus: “Tovarăşul Dumitru, alo, tovarăşilor, vă rog să reţineţi! Până mă sui sus, la tribună, să se facă 4-2! Dacă nu se face 4-2, dezgropaţi morţi!”. Pe viaţa mea că aşa a spus! Mamă-mamă… Şi am ieşit, am făcut 4-2. La 4-2, pe cine a schimbat Teaşcă? Pe Liţă Dumitru! Ca să demonstreze la populaţie că Liţă Dumitru a aranjat! Nu este adevărat! Era printre ultimele meciuri ale lui Teaşcă. Ne săturasem de el. I-am spus colonelului Florescu, care era şeful secţiei de fotbal: “Tovarăşe colonel, a venit Galaţiul, să le dăm meciul!”. “Băi, sunteţi nebuni, daţi-vă dracu’ de tâmpiţi!”. Nu era aranjamentul meu, la mine a ajuns… N-am fost eu cel care a aranjat, dar mi-au spus şi mie şi i-am spus colonelului Florescu: “Uitaţi, aşa, aşa…”. Mi-a spus: “Sunteţi nebuni, nu încercaţi aşa ceva, că intraţi la puşcărie!”. Totuşi, majoritatea jucătorilor a complotat şi a spus: “Pierdem meciul!”. Dar când am văzut 0-2 – Galaţiul erau slabi de tot – şi cum s-a comportat lumea atunci, am ieşit afară după pauză şi în 5 minute, 10 minute, cât a durat, că ministrul s-a dus pe jos înapoi, la tribuna oficială, s-a făcut 4-2. Atunci l-a scos pe Dumitru. Trebuia să ies, că era antrenorul meu. Dacă eu rămâneam la Steaua, nu apuca Teaşcă să scrie Păpuşarii! Dar am plecat la Timişoara… De ce nu a scris de Iordănescu rău de tot? De Iordănescu a dat numai aşa…

De ce?

Păi, Iordănescu era la Steaua, de-aia!

“Meciul trosnit a fost cu Farul, la ei. Dar eu cu Iordănescu n-am fost cei mai slabi de pe teren”

Liţă Dumitru despre singurul meci despre care spune că l-a “trosnit” pe bani la Steaua

Radu Nunweiller, omul de legătură

În partidele Steaua – Dinamo, învingătorul depindea de prima pusă la bătaie de roş-albi. Liţă dezvăluie că banii din Şos. Ştefan cel Mare veneau prin intermediul prietenului său

 

Revenind la meciul cu Galaţi… Omul cu geanta de bani stătea între soţiile a doi fotbalişti înrudiţi…

Deci… Banii n-au fost la nicio nevastă, banii… Ştia şi colonelul Florescu de ei, nu era vreo problemă să fi stat la vreo nevastă… Nevastă-mea nici nu venea la meciurile mele! Teaşcă a fost un vagabond şi a minţit de-a rupt! Deci eu nu am fost un trosnitor! Eu, la viaţa mea, am luat o singură dată bani pentru un joc, iar celelalte, încă vreo patru, am făcut mai mult pe prietenie, altceva, nimic!

La ce meci aţi luat bani?
N-am mai trosnit în continuare, pentru că, dacă aş fi făcut-o, mi-ar fi fost ruşine de oameni. Dar aici am fost obligat.

„Eu eram prieten cu Radu Nunweiller. Eu jucam contra lui Dinamo. Împărţeam banii cu Radu. Câştiga Radu, îmi dădea primă mie. Câştigam eu, îi dădeam primă lui Radu”

Liţă Dumitru despre blaturile “pe prietenie” cu Dinamo

Dar la ce meci a fost pe bani?
Pe bani a fost o dată, cu Farul. Atât!

Şi celelalte… Cum, pe prietenie? Adică veneau ăia şi…

Eu eram prieten cu Radu Nunweiller. Eu jucam contra lui Dinamo. Împărţeam banii cu Radu. Câştiga Radu, îmi dădea primă mie. Câştigam eu, îi dădeam primă lui Radu. Eu nu am fost un trosnitor, că dacă eram un trosnitor… Mi-am văzut de treaba mea, am jucat fotbal la cel mai înalt nivel.

„Cum se procedează de obicei

Păi, şi atunci, de unde v-a ieşit faima asta?

Ce faimă?

De “trântitor”.

Am pierdut cu 4-0 la Târgovişte (n.r. – în 1980, titlu pierdut la golaveraj în faţa Craiovei). Păi, să-l întrebi pe ministru, pe cine a vrut să bage atunci în puşcărie, după Târgovişte?

Pe cine?
Întreabă-l tu. Eu nu mai eram la Steaua când… Eu, personal, am plecat de la Steaua pentru aceste combinaţii! Întreabă-l pe Anghelinei! Eu m-am certat cu Iordănescu pentru că meciul ăla de la Târgovişte a fost aşa cum a fost… Am intrat în cabină şi i-am înjurat pe toţi şi le-am spus că meciul cu Timişoara îl vom pierde sută la sută, după ce-i bătusem cu 7-0!

“Cu Târgovişte, Liţă Dumitru a plecat din cauza asta de la Steaua! N-a trântit Iordănescu, n-a trântit Iordache, n-a trântit Florin Marin, n-a trântit nimeni, pe mine nu mă interesează nimic! E treaba lor ce-au făcut!”

Liţă Dumitru despre corectitudinea jucătorilor stelişti la sfârşitul anilor 70

Când le-aţi spus?
Înainte de meciul de la Craiova. După meciul de la Târgovişte. Dar nu mă întreba pe mine. Întreabă-l pe ministru (n.r. – Constantin Olteanu). Să spună. De ce i-a dat afară pe Iordache, pe Marin Florin, pe cine-a mai fost? Eu plecasem de la Steaua. De ce i-a dat afară? El, mare ministru, nu era în stare… L-a chemat pe Marcel Răducanu şi l-a băgat în sperieţi, de a rămas ăla în străinătate. E un sclerozat. N-am nici o treabă. N-am vândut la Steaua decât un singur meci! Atât! Restul, ce spune el… Cu Târgovişte, Liţă Dumitru a plecat din cauza asta de la Steaua! N-a trântit Iordănescu, n-a trântit Iordache, n-a trântit Florin Marin, n-a trântit nimeni, pe mine nu mă interesează nimic! E treaba lor ce-au făcut!

Şi la meciul ăla “trântitcu Farul…
La ei acasă… Am mâncat bătaie. Dar eu cu Iordănescu n-am fost cei mai proşti de pe teren!

Cum s-a făcut?
Cum se procedează de obicei!

„Un singur meci! Altceva, nimic, nimic!”

Steaua nu mai avea miză…

Nu mai avea importanţă. Farul, dacă bătea, se salva de la retrogradare. Un singur meci! Altceva, nimic, nimic! Pot să spună ei ce vor. Eu n-am fost un trosnitor, eu am jucat fotbal adevărat. Am făcut marea greşeală că am plecat de la Steaua. Dacă nu plecam de la Steaua, nu avea nimeni… Şi cariera mea fotbalistică era alta. Şi ca antrenor, de asemenea era alta. Dar plecând la Timişoara, şi la Timişoara n-am jucat decât un an şi jumătate în Divizia A… În timpul ăsta m-au bombardat Claudiu Tănăsescu şi Teaşcă în ziare. Numai vagabond şi trosnitor şi nenorocit… Eu nu am trosnit nicio Cupă la Steaua, eu am jucat numai la superlativ şi sunt mândru că am jucat la Steaua şi că am avut conducători ca Olteanu numai trei luni, pentru că nu avea nici o legătură cu fotbalul. După aia am plecat, şi mare greşeală am făcut. Că l-aş fi convins că am valoare. Am plecat de la Steaua să le demonstrez că eu duceam echipa în spate. Şi, culmea-culmilor, le-am spus: cinci ani după ce plec nu mai fac nimic, şi aşa a fost. Şi mai am mândria asta, că dintre toţi fotbaliştii care au fost la Steaua, numai Liţă Dumitru a fost ales de două ori consecutiv cel mai bun fotbalist al campionatului.

Bine…

Am vrut să scriu o carte şi eu, mă-nţelegi? Dar eu nu ştiu să scriu o carte. M-am tot rugat de unii şi de alţii. De ce nu apare cartea asta? Să scriu şi eu de Teaşcă, de Eugen Barbu, de Tănănescu, de toată lumea! Şi meciuri trosnite de echipa mea, când eram la Steaua!

 

“Să spună ministrul Olteanu! De ce i-a dat afară pe Iordache, pe Marin Florin, pe cine-a mai fost? Eu plecasem de la Steaua. De ce i-a dat afară?”

Liţă Dumitru despre felul în care Steaua a pierdut titlul în 1980

 

 

 

Bilanţ cu Dinamo

Liţă juca bine, dar Steaua pierdea

Inventarul partidelor jucate de Ion Dumitru la Steaua cu Dinamo arată un lucru ciudat: Liţă se număra printre remarcaţi, dar de obicei echipa lui obţinea rezultate proaste! Între 1972 şi 1980, Liţă a jucat în 15 dintre cele 16 partide de campionat Steaua-Dinamo. Ziarul “Sportul” i-a dat note bune în 12 dintre cele 15 jocuri, însă Steaua cu Liţă în teren a obţinut doar trei victorii. În acele vremuri, cronicarii unicului cotidian de profil din România evitau să supere însă pe cineva. Subiecte precum scandalurile din vestiar, şedinţele cu scântei, excluderile din lot sau acuzaţiile de corupţie erau tabu.

1972-1980

Steaua cu Liţă în meciurile cu Dinamo

Data                 Etapa: partida                                      Ce a făcut Liţă

                                                                                     (conform ziarului “Sportul”)

19 nov. 1972    et. 12: Dinamo – Steaua 2-1 (1-1)         A jucat bine (a dat gol)

10 iun. 1973     et. 27: Steaua – Dinamo 0-2 (0-1)         A jucat bine, schimbat la pauză

11 nov. 1973    et. 13: Dinamo – Steaua 0-2 (0-1)         Remarcat (a deschis scorul)

26 mai 1974     et 30: Steaua – Dinamo 1-3 (0-2)          Nota 8

25 aug. 1974    et. 3: Dinamo – Steaua 2-0 (0-0)           Nota 7

16 mart. 1975  et. 20: Steaua – Dinamo 1-3 (0-0)         Nota 8

2 nov. 1975      et. 12: Dinamo – Steaua 3-3 (1-2)         Remarcat, schimbat la pauză

23 mai 1976     et. 29: Steaua – Dinamo 1-1 (0-1)         Remarcat

1 sept. 1976     et. 3: Dinamo – Steaua 5-2 (2-1)           Nota 5

27 mart. 1977  et. 20: Steaua – Dinamo 2-2 (2-2)         Nota 7

27 nov. 1977    et. 15: Steaua – Dinamo 3-3 (3-2)         Nu a jucat

4 iun. 1978       et. 32: Dinamo – Steaua 0-1 (0-0)         Nota 7

26 nov. 1978    et. 14: Dinamo – Steaua 1-1 (1-1)         Nota 6, schimbat în min. 65

6 iun. 1979       et. 31: Steaua – Dinamo 2-1 (1-1)         Nota 7

9 sept. 1979     et. 6: Steaua – Dinamo 1-1 (0-1)           Nota 5, schimbat la pauză

15 sept. 1980   et. 23: Dinamo – Steaua 1-1 (1-1)         Nota 7

Bilanţ: 15        3          6          6          20-29

Într-un meci nu a jucat

 

Omisiune

Ziarul “Sportul” n-a suflat o vorbă despre scandal

În partida Steaua – Oţelul 6-2, din etapa 30 a campionatului 1974-1975, la care face referire Teaşcă, gălăţenii au condus cu 2-0 în minutul 28, dar gazdele au întors scorul la 4-2 până la pauză, şi nu în repriza a doua, aşa cum îşi aminteşte Liţă. Constantin Firănescu, trimisul ziarului “Sportul” la acel joc, le-a dat nota 7 lui Liţă (schimbat de Teaşcă în minutul 60 cu Ion Ion) şi nota 9 lui Iordănescu. În cronică nu s-a scris nimic despre scandal. Teaşcă relatează în carte că spectatorii, sesizând blatul, au început să scandeze “Hoţii!” şi “Bişniţarii!”, s-au urcat pe garduri şi au fost la un pas să năvălească pe teren. Situaţia a fost atât de serioasă încât jucătorii stelişti s-au speriat şi au jucat de frică.

 

 “Meciul cu Târgovişte l-a vândut toată echipa

Generalul Olteanu infirmă varianta lui Liţă şi spune că după titlul pierdut dubios în 1980 a schimbat aproape toţi jucătorii de la Steaua

Fost ministru al Apărării în perioada 1980-1983, generalul Constantin Olteanu mai este încă supărat pe Liţă Dumitru pentru faptele sale la Steaua. Demnitarul replică dur: “Meciul de la Târgovişte l-au vândut toţi! Toată echipa! Au pierdut cu 4-0 pentru a câştiga Universitatea Craiova campionatul la golaveraj”. Un sâmbure de adevăr pare să fie, însă, în pledoaria lui Liţă: “Cu Iordănescu am avut discuţii. Fusese contactat de la Târgovişte. N-a informat clubul din proprie iniţiativă, eu am fost anunţat de cei de la contrainformaţii că primise un telefon de acolo. L-am chemat şi l-am întrebat, mi-a confirmat că-l sunase unul, Ionescu, dar mi-a spus că a fost o discuţie oarecare. N-am avut însă elemente concrete, aşa că am oprit ancheta. Dar după acel episod am schimbat aproape toată echipa. N-avea nici un rost să continuăm aşa”.

Olteanu are şi alte nemulţumiri: “Să explice Liţă cum a jucat în finala de Cupă pierdută cu Poli şi cum a plecat la ei a doua zi! M-am trezit cu telefon de la Timişoara, de la primul secretar Petre Dănică. Mi-a spus: «Tovarăşe Olteanu, îl am lângă mine pe Liţă, vă rog să-i daţi dezlegarea pentru Poli!». L-am avertizat că Liţă e cadru militar şi jucător sub contract cu Steaua şi că, dacă nu se întoarce de urgenţă, va fi declarat dezertor. Până la urmă, l-am lăsat să plece, am făcut schimb de jucători, dar le-am spus: «L-aţi luat pe dracu’ în casă!». Ce-a făcut Liţă acolo, se ştie… Le-a luat banii şi atât”.

 

“Meciul cu Târgovişte a fost vândut de toată echipa. Iordănescu fusese contactat de la Târgovişte. N-a informat clubul din proprie iniţiativă, eu am fost anunţat de cei de la contrainformaţii. Dar după acel episod am schimbat aproape toată echipa”
Constantin Olteanu
, ministru al Apărării între 1980 şi 1983

 

Limbă de lemn

Titluri în “Sportul” la partidele Dinamo – Steaua

“Joc dârz, rezultat echitabil”
10 septembrie 1979

 

“Echitabil…”

17 martie 1980

 

“O frumoasă seară de fotbal…”
28 martie 1977

Reclame