Stat birocratic si bugetar. Asa era caracterizata Romania pina la Cel de-al Doilea Razboi Mondial. O tara ale carei structuri fusesera, inca din prima secunda, create eronat, cu institutii ridicate peste noapte, forme fara fond perpetuate in timp si care au generat o specie bizara de afaceristi: indivizii abonati la afacerile cu statul. Cele mai bune si cele mai sigure afaceri, la care s-au naravit inclusiv regii germani inscaunati dupa 1866.

Despre cei 45 de ani de comunism oficial nu vorbim acum. Orinduirea comunista asa fusese conceputa de ideologii sai: birocratica si bugetara, altfel nu putea exista. Povestea despre care vorbesc aici incepe insa dupa 1990. Puii iesiti cohorta din pintecul monstrului ucis – cit adevar contine expresia lui Liiceanu! – s-au adaptat perfect la traditia antebelica a societatii, iar Romania a intrat sub o ocupatie bizara, in care securisti, fosti securisti, activisti de partid si urmasii lor si-au dat mina peste tara, transformindu-se intr-o sinistra patura conducatoare.

Colegul Marius Hutu publica astazi, in ProSport, un grupaj din care aflam ca statul roman investeste, in statiunile de pe Valea Prahovei, aproape 30 de milioane de euro pentru ca, in final, principalul beneficiar al intregii infrastructuri sa fie George Copos. Mai clar: pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna pentru Tineret care se vor desfasura in 2013, Primaria Brasov si Ministerul Dezvoltarii si Turismulu, au purces impreuna la o lucrare de proportii epice pentru Romania de azi. S-au masacrat aproape 40 de hectare de padure, se construieste un lac de acumulare in virful muntelui, se instaleaza trambuline, se amenajeaza pirtii si teleschiuri etc. Un efort sustinut, nemaiintilnit pe aceste meleaguri dupa Revolutie, menit sa ne aduca la un nivel competitiv peste doi ani, la ora competitiei.

Superb, chiar daca nimeni n-a facut nici un studiu de impact asupra mediului inconjurator. 400.000 de metri patrati de padure au fost defrisati, fiind distruse astfel flora si fauna din zona. Dar romanii sunt prea putin sensibili la acest subiect, asa ca trecem la celalalt, cel putin la fel de interesant. Daca eu si dumneavoastra, cu totii, am fost pusi din oficiu, de catre statul roman, sa scoatem vreun euro si 20 de centi din buzunar pentru a se ridica aceasta infrastructura moderna, de beneficiat va beneficia – ati ghicit – George Copos, cine altul. Dupa ce lucrarile se vor fi terminat, Romania ii va incredinta acestuia cheile investitiei, sub forma legala a unui parteneriat public-privat cu Primaria. Cu alte cuvinte, dupa ce ati platit ca sa se construiasca, in sfirsit, o statiune de iarna rezonabila pe Valea Prahovei, veti plati din nou, de data aceasta unui „intreprinzator”, pentru a folosi ceea ce s-a facut pe banii vostri! Superba aceasta infratire a clasei politice atunci cind discutam de interesul national. Ce poate fi mai frumos decit ca Elena Udrea, ministrul pedelist al Dezvoltarii si Turismului, impreuna cu primarii locali, sa se inteleaga atit de bine cu George Copos, activistul comunist reformat acum in afacerist cu afinitati pentru partidul batrinului turnator Felix?

Despre ce vorbeam la inceput? A, despre stat birocratic si bugetar, in care prospera o specie bizara de „capitalisti”, care supravietuiesc in conditii de sera, din contracte cu statul…

Reclame